Welke soorten bamboe eet de panda?

Terug naar overzicht
Bamboe vloeren

Voedsel

Het voedsel van de reuzenpanda bestaat vrijwel uitsluitend uit bamboe. Wereldwijd zijn er meer dan 1.300 soorten bamboe. De panda heeft een duidelijke voorkeur voor tien daarvan. Omdat hij dit voedsel als roofdier slecht kan verteren, moet hij er veel van eten. Hij is soms wel 14 uur per dag aan het eten en werkt dan minstens tien, maar soms wel zestig kilo bamboe naar binnen.

Panda’s zijn uiterst zeldzaam. De soort komt uitsluitend voor in een aantal bamboebossen in de bergen van Centraal-China. Volgens de meest recente telling (periode 2011 tot 2014) zijn er 1864 exemplaren. Overigens betekent dat wel een stijging ten opzichte van de telling ongeveer tien jaar eerder, toen het aantal op 1600 werd geschat.

Lees met over panda’s op de website van het WNF.

Welke soorten bamboe eet de panda?

De bamboe waar onze bamboe vloeren van gemaakt wordt, de Phyllostachys pubescens, heeft geen bladgroei op de eerste 5 meter van de stam en is daarom voor de panda geen voedselbron. Van deze soort groeit het grootste reservoir in China. De bamboe voor onze vloeren komt van, door boeren beheerde, plantages in de provincies Zhejiang, Fujian, Anhui en Jiangxi . Deze provincies zijn ver verwijderd van de panda-regio.

Bekijk onze bamboe vloeren