Duurzaamheid

Bamboe als alternatief voor hardhout

Natuurlijke hulpbronnen als hardhout raken op. Elke minuut wordt er zo’n 15 hectare tropische bomen/regenwouden gekapt en de exploitatie van hardhout is daarmee een van de groteren problemen op aarde.

Bamboe biedt daar een duurzaam alternatief voor. Deze plant – officieel een grassoort – is een echte ‘powerplant’ en kan in het groeiseizoen wel 30 tot 50 centimeter per dag groeien.

Geen kaalkap; jonge stammen blijven staan

Elk jaar maakt de bamboemoederplant meerdere nieuwe stammen aan. Deze hebben vijf jaar de tijd hebben uit te groeien tot een volwassen stam. Als de vijf jaar voorbij zijn, worden de stammen geoogst. Dat geldt alleen voor de stammen van vijf jaar; alle jongere stammen blijven staan. Die worden pas in de jaren daarna geoogst. Zo kunnen de Chinese boeren die onze bamboe verbouwen ieder jaar tot 30 procent van de bamboestammen kappen, zonder dat het bosbestand krimpt. Dit is goed voor de duurzaamheid van ons product.

Duurzaamheid - Bamboe als alternatief voor hardhout

Hardheid en slijtvastheid

De hardheid van bamboe speelt ook een belangrijke rol in de duurzaamheid van bamboe. Door de dichte structuur en hardheid is het materiaal slijtvaster en gaat het langer mee.

Bamboe is harder dan bijvoorbeeld een eiken vloer; daarnaast kan bamboe worden samengeperst wat zorgt voor een hardheid harder dan tropisch hardhout.

Bezoek onze showroom

Wil je meer weten over bamboe vloeren, duurzaamheid en de hardheid?

Kom dan langs in onze showroom waar u de verschillende bamboe vloeren kunt zien en voelen.

Showroom Amsterdam

Elementenstraat 1
1014 AR Amsterdam

T 020 210 1493

Showroom Doorn

Boswijklaan 52
3941 ZN Doorn

T 0343 493 203

hardheid en slijtvastheid